Bevezető az ökológiai x kulturális megközelítésekhez

A Balaton és régiója mint élő rendszer nem vizsgálható az emberi környezettől, hatásoktól és használatoktól függetlenül.

Fotó: Zlinszky A. szabadonbalaton

A  tavat és régiót, a ma ismert természetes élőhelyeit és azok élőlényeit ugyanis jelentősen befolyásolták az évszázados természetátalakító emberi tevékenységek. 

A Balatoni Ökológiai Program az emberi tevékenységektől független, és az emberi tevékenység által befolyásolt ökológiai folyamatokat, az ezeket alakító társadalmi-kulturális gyakorlatokat helyezi a fókuszába. 

Az ökológiai x kulturális koncepció célja, hogy tisztázza a régiós ökológiai kérdések fogalmi kereteit, meghatározza a súlyponti, releváns, a térségre vonatkozó kihívásokat, és megalapozza a hozzá kapcsolódó kulturális programsorozat kidolgozását. A koncepció kialakítása az ökológiai és ökológiai kihívásokkal foglalkozó tudományterületek képviselőinek és intézményeinek véleményei alapján, és a térségi tudás beépítésével összerakott szintézis munka. 

Az oldalon megjelenő bejegyzések sora bővül, az egyes témák nem fontossági sorrendben jelennek meg, hanem a rendszerszintű kapcsolódásaikon lesz a hangsúly. Mint minden összefüggési rendszerben, lesznek kulcstémák, amelyekkel a Balatoni Ökológiai Program kiemelten foglalkozik majd.


Az összefüggés rendszerek régiós példájáról  a következő posztban lehet olvasni, amely egy hálózati diagramon keresztül mutat rá a Balaton mint táj és élő rendszer komplexitására.