koncepció

Az ökológiai x kulturális koncepció célja, hogy tisztázza a Balaton és régiójának ökológiai szempontból fontos fogalmi kereteit, meghatározza a súlyponti, a térségre vonatkozó kihívásokat, és megalapozza a hozzá kapcsolódó kulturális programsorozat kidolgozását. 

A koncepció kialakítása az ökológiai folyamatokkal és kihívásokkal foglalkozó tudományterületek képviselőinek és intézményeinek véleményei alapján, és a térségi tudás beépítésével összerakott szintézis munka. Az ökológiai x kulturális koncepció segít mind az EKF-nek, mind a jövőbeni pályázóknak és résztvevőknek a Balatoni Ökológiai Program szempontjából relevánsnak választott témák közötti eligazodásban és súlyozásukban. A 2020 októbere és 2021 januárja között készült, szakértői interjúk, kérdőívek és workshopok, asztali kutatás és programalkotói tréningek formájában jött létre. A folyamat pontos lépései a weboldal folyamat füle alatt találhatóak meg. 

 

A Veszprém - Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023) projekt a Balatoni Ökológiai Programján keresztül szeretné támogatni 

  • a Balaton természeti értékeinek és veszélyeztetettségének tudatosítását,
  • a Balaton védelmével kapcsolatos társadalmi konszenzus elősegítését,
  • a Balaton mint egyedi ökoszisztéma és kultúrtáj nemzetközi pozicionálását,
  • hosszútávon fenntartható ökológiai-kulturális rendezvénysorozat meghonosítását.

A következőkben a koncepció összefoglalója olvasható, a szövegben linkelve találhatók a témához kapcsolódó interjúk és egyéb információk.

RÉSZLETEK ❯❯